HRD Software, LLC announces the release of Version 6.2.9.354 today. This is a maintenance release for HRD that addresses a variety of bug fixes in Logbook as well as enhancement additions. Users that have purchased HRD 6.0 and later will get the bug fixes at no charge, even those who have not yet renewed their license.
“This release is a very important Ham Radio Deluxe release. Users will be pleased with many of the most common fixes and enhancements being completed” says managing partner and lead development officer Rick Ruhl, W4PC. Testing by HRD’s QA and its fine beta team confirms that HRD is a stable platform.
In the latest release, developers addressed various issues including a fix for the Icom IC-7600 split button; auto-update of the country list has been repaired; label printing has been improved, including support for various label printers, and ADIF uploads to ClubLog were also restored. Several additional enhancements within Logbook improve functionality of the Add Log Entry window.
Details of all updates are available as release notes on the download page of our website. Enhancements are only available to those who have renewed their subscription license, conveniently done at the HRD Website: http://www.hrdsoftwarellc.com/cgi-bi…erce.cgi?pid=8. Those who wish to purchase the full version of Ham Radio Deluxe can do so at http://www.hrdsoftwarellc.com/cgi-bi…erce.cgi?pid=1. You can also call HRD at 813-434-4650 for both sales and support.
As always, HRD is available to “try before you buy,” with a FREE 30-day trial that includes live technical support. Now is the best time ever to try out HRD or renew your support package!
WIRES (Wide-coverage Internet Repeater Enhancement System) είναι ένα σύστημα επικοινωνίας μέσω του Internet, το οποίο διευρύνει το φάσμα της ραδιοερασιτεχνικής επικοινωνίας.
Τι είναι το WIRES-Χ;
WIRES –Χ, πρόκειται για ένα ραδιοερασιτεχνικό σταθμό συνδεμένο στο Διαδίκτυο που χρησιμοποιείται ως σημείο πρόσβασης και συνδέει τις ασύρματες επικοινωνίες με το Internet και αντίστροφα.
Οι χρήστες μπορούν να επικοινωνούν με άλλους ραδιοερασιτεχνικούς σταθμούς σε όλο τον κόσμο, χρησιμοποιώντας έναν κόμβο που βρίσκεται εντός της εμβέλειας του σταθμού τους.
Χαρακτηριστικά του WIRES-Χ
Το σύστημα WIRES –Χ, υποστηρίζει την ψηφιακή τεχνολογία C4FM. Η ψηφιακή επεξεργασία έχει σαν αποτέλεσμα την μετάδοση υψηλής ποιότητας ήχου διαμόρφωσης. Με την αναμετάδοση των ψηφιακών δεδομένων C4FM, διατηρώντας την αρχική τους μορφή από το Διαδίκτυο, οι χρήστες μπορούν να απολαύσουν καθαρές φωνητικές επικοινωνίες, ακόμη και αν είναι χιλιάδες μίλια μακριά ο ένας από τον άλλον.
Αξιοποιώντας την ψηφιακή επικοινωνία, ο χειρισμός του WIRES-X είναι απλός, εύκολος και φιλικός προς το χρήστη. Το εύρος των νέων λειτουργιών στις φωνητικές επικοινωνίες και μετάδοσης δεδομένων, διευρύνουν τις ευκαιρίες απόλαυσης του Ραδιοερασιτεχνισμού.
Λειτουργία έξυπνης πρόσβασης
Το WIRES –Χ συνδέεται αυτόματα σε κόμβους και Chat Rooms μέσω του Διαδικτύου. Δεν χρειάζεται πλέον να πραγματοποιείτε κάποιος έλεγχος ταυτότητας σύνδεσης ή να μεταδώσουμε πολύπλοκους τόνους DTMF. Πληροφορίες σχετικά με τους κόμβους και τα Chat Rooms ανταλλάσσονται μέσω της C4FM, ψηφιακής σηματοδότησης. Χάρη στην αυτόματη επανασύνδεση με τον τελευταίο σταθμό, το μόνο που χρειάζεται να κάνετε είναι να πατήσετε το PTT και να αρχίσετε να μιλάτε.
H εύκολη αναζήτηση νέων κόμβων και Chat Rooms, σας προσφέρει την άμεση επικοινωνία με σταθμούς που σας ενδιαφέρουν. Λειτουργία ακρόασης
Οι ενεργοί κόμβοι και Chat Rooms, μπορούν να αναζητηθούν σε πραγματικό χρόνο και να προβληθούν στην οθόνη του πομποδέκτη σας.
Ο κατάλογος των σταθμών, ταξινομείται ανάλογα με τον αριθμό των σταθμών που είναι συνδεδεμένοι σε κάθε Chat Room, δηλαδή βάσει της συχνότητας χρήσης τους.
Αυτό σας επιτρέπει να βρείτε γρήγορα άλλους ενεργούς σταθμούς και να επικοινωνήσετε μαζί τους.
Οι διαχειριστές των κόμβων πρόσβασης, μπορούν να δημιουργήσουν ελεύθερα ένα Chat Room με συγκεκριμένο αναγνωριστικό όνομα ID, χρησιμοποιώντας γράμματα και αριθμούς.
Το συγκεκριμένο αναγνωριστικό όνομα ID του κάθε Chat Room, μοιάζει πολύ με την ονομασία κάποιου ατόμου.
Είναι πλέον εύκολο να χρησιμοποιήσουμε, σημαντικά ονόματα, μοναδικά ονόματα, ονόματα που διατηρούμε εύκολα στη μνήμη μας … όλα είναι δυνατά και μπορεί να χρησιμοποιηθούν για μια πιο στοχευμένη και εύκολη αναζήτηση.
Ένα ιστορικό των κόμβων και των chat Rooms που χρησιμοποιήθηκαν στο παρελθόν, καθώς και μια λειτουργία μνήμης με πέντε κατηγορίες αποθήκευσης, προσφέρει στιγμιαία αναζήτηση και σύνδεση με συγκεκριμένο σταθμό.
Δελτία ανακοινώσεων (μηνύματα, εικόνες, φωνητικές σημειώσεις) μπορούν να μεταδοθούν εύκολα στους κόμβους και τα Chat Rooms. Οι υπόλοιποι χρήστες μπορούν να ‘’κατεβάσουν’’ αυτές τις αποθηκευμένες πληροφορίες ειδήσεων. Για παράδειγμα, η ανταλλαγή πληροφοριών για την κίνηση ή άλλες τοπικές ειδήσεις, ή στέλνοντας ένα στιγμιότυπο από ένα σημείο συνάντησης για τους συναδέλφους χειριστές, καθώς και αμέτρητες άλλες χρήσεις είναι δυνατόν να πραγματοποιηθούν.
Δεν έχει σημασία αν κάποιος είναι κοντά ή σε μια μακρινή χώρα.
Το WIRES-X προσφέρει έναν τρόπο για να ξεπεραστούν τα εμπόδια της απόστασης, του χρόνου, ή ακόμη και τη γλώσσας.
Καλώς ήρθατε λοιπόν σε έναν νέο κόσμο με απεριόριστες δυνατότητες, σύνδεσης και επικοινωνίας, μέσω του Ραδιοερασιτεχνισμού και του διαδικτύου.
Λειτουργία προεπιλεγμένης αναζήτησης
Αναζήτηση και σύνδεση σε τοπικούς κόμβους, με απλό πάτημα ενός κουμπιού.
Το σύστημα θα εξασφαλίσει τις πληροφορίες του κόμβου αυτόματα και θα ρυθμίσει την απαιτούμενη συχνότητα λειτουργίας, καθώς και τον ψηφιακό κωδικό επικοινωνίας. Όπου υπάρχει ένας τοπικό κόμβος WIRES-X, που έχουμε πρόσβαση με τον Ραδιοερασιτεχνικό μας σταθμό, οι πολύπλοκοι χειρισμοί σύνδεσης, δεν είναι πλέον απαραίτητοι.
Τα διακριτικά ονόματα ID των κόμβων, τα ονόματα των πόλεων, όσο της απόστασης και της κατεύθυνσης, απεικονίζονται στην οθόνη χειρισμού του πομποδέκτη μας και μπορούν να ελεγχούν στη στιγμή, εφόσον μεταδίδονται από τον κόμβο.
Τώρα μπορείτε να επικοινωνείτε Παγκοσμίως, με ευκολία και άνεση!
Υποστήριξη επικοινωνίας μεταξύ χρηστών αναλογικών διαμορφώσεων, αλλά και μεταξύ χρηστών C4FM διαμορφώσεων με χρήστες FM διαμορφώσεων.
Το σύστημα WIRES-X είναι μια ψηφιακή λύση, φιλική προς την επικοινωνία FM και ο Ραδιοερασιτεχνισμός πρέπει να επιτρέπει την επικοινωνία, σε όλη τη Γη. Ενεργοποίηση τοπικού κόμβου πρόσβασης
Η σύνδεση μεταξύ της συσκευής HRI-200 με έναν ηλεκτρονικού υπολογιστή, είναι απλή και εύκολη.
Απαιτείται μόνο η χρήση ενός USB καλωδίου.
Η τροφοδοσία της συσκευής μέσω του USB καλωδίου, σημαίνει πως δεν χρειάζονται επιπλέον εξωτερική πηγή τροφοδοσίας.
Η διαδικασία ‘’ανοίγματος των πορτών’’ του Router μας, μπορεί να γίνει με απλή παραμετροποίηση του προγράμματος λειτουργίας του WIRES-X και της λειτουργίας UPnP.
Η λειτουργία μέσω πολύπλοκων Router, ανήκουν στο παρελθόν.
Στην Ελλάδα, τέθηκε σε λειτουργία από την RSF Hellas ο πρώτος ψηφιακός επαναλήπτης Yaesu Fusion.
Τα προσωρινά χαρακτηριστικά του επαναλήπτη είναι τα ακόλουθα:
Διακριτικό SW1F
438,8125 MHz (-7.600)
με υπότονο 91.5 Hz για τις αναλογικές επικοινωνίες
και μόνο DV διαμόρφωση, για τις ψηφιακές.
Ο επαναλήπτης λειτουργεί σε υψόμετρο μόλις 40 μέτρων από την επιφάνεια της θάλασσας στα νότια προάστια της Αθήνας.
Ανάλογα με το είδους της διαμόρφωσης που ενεργοποιεί τον επαναλήπτη, θα σας αναμεταδώσει με το αντίστοιχο mode.
Σας περιμένουμε για ψηφιακές ή αναλογικές δοκιμές……
Δείτε σχετικά βίντεο:
Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το σύστημα, μπορείτε να στείλετε email στο sv1edz@gmail.com
Κυκλοφόρησε το 150ό τεύχος του περιοδικού SVNEA με πλούσια ύλη από τις εκδηλώσεις της Ε.Ε.Ρ. και άλλων συλλόγων στην Ελλάδα και το εξωτερικό αλλά και με ενδιαφέροντα άρθρα ραδιοερασιτεχνικού ενδιαφέροντος. Στο τεύχος αυτό θα βρείτε επίσης τα αποτελέσματα του διαγωνισμού συγγραφής τεχνικών άρθρων καθώς και το άρθρο, που πήρε το 1ο βραβείο.
Και μια σημαντική πρωτοποριακή καινοτομία, που σας προσφέρει η ψηφιακή έκδοση από αυτό το τεύχος: Οι υπερσύνδεσμοι (link), που περιλαμβάνονται στα άρθρα, είναι πλέον ενεργοί! Δηλαδή, ο αναγνώστης μπορεί, πατώντας επάνω στο linkπου τον ενδιαφέρει, να μεταφερθεί άμεσα από το άρθρο στο διαδίκτυο ή να στείλει e-mail.
Για να κατεβάσετε το νέο τεύχος, θα πρέπει να είστε μέλος της Ε.Ε.Ρ. και να έχετε εγγραφεί στην Περιοχή Μελών της ιστοσελίδας μας. Όσοι δεν έχετε ακόμα εγγραφεί, μπορείτε να ακολουθήσετε την παρακάτω διαδικασία:
Ανοίγετε την ιστοσελίδα μας www.raag.orgκαι επιλέγετε το σύνδεσμο «ΠΕΡΙΟΧΗ ΜΕΛΩΝ» (πάνω δεξιά στην αρχική σελίδα).
Στη συνέχεια επιλέγετε το «ΕΓΓΡΑΦΗ»
Στο παράθυρο που θα ανοίξει συμπληρώνετε τις αιτούμενες πληροφορίες:
Ονοματεπώνυμο
Διακριτικό
Password
Ηλεκτρονική διεύθυνση
Μέσα στις επόμενες ημέρες θα λάβετε ηλεκτρονικό μήνυμα, που θα επιβεβαιώνει την εγγραφή σας στην ΠΕΡΙΟΧΗ ΜΕΛΩΝ.
Τα μη μέλη, που θέλουν να διαβάζουν το μοναδικό αμιγώς ραδιοερασιτεχνικό περιοδικό, μπορούν να γίνουν συνδρομητές του περιοδικού SVNEAμε ετήσια συνδρομή € 18 (ή € 20 για πληρωμή με Paypal μέσα από την ιστοσελίδα μας: www.raag.orgàΕΚΔΟΣΕΙΣ / ΕΙΔΗ, link: http://www.raag.org/displayITM1.asp? ITMID=12&LANG=GR).
Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να επικοινωνήσειτε με τη Γραμματεία της Ε.Ε.Ρ. στο e-mailraag-hq@raag.org ή τηλεφωνικά κάθε Τετάρτη 5:00 – 9:00 μ.μ. στο τηλέφωνο 210-522.6516.
Η παρατήρηση της Μερικής Έκλειψης Ηλίου θα πραγματοποιηθεί με ειδικό ηλιακό τηλεσκόπιο στις εγκαταστάσεις του Ινστιτούτου Αστρονομίας, Αστροφυσικής Διαστημικών Εφαρμογών και Τηλεπισκόπησης του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών στην Πεντέλη. Το φαινόμενο θα ξεκινήσει στις 10:39πμ και θα ολοκληρωθεί στις 12:49μμ .
Χρόνος από την έναρξη του φαινομένου:
* Κατά τη διάρκεια της μετάδοσης, για να μεταβείτε σε πλήρη οθόνη, πατήστε δύο φορές μέσα στο πλαίσιο της εικόνας
Λόγω νέφωσης στην περιοχή της Πεντέλης δεν εξασφαλίζεται η απρόσκοπτη παρατήρηση της Έκλειψης από το ηλιακό τηλεσκόπιο. Το μαύρο πλαίσιο οφείλεται στην παρουσία νεφών. Η μετάδοση συνεχίζεται.
ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ
Εγκαταστάσεις του ΕΑΑ στην Πεντέλη
Το Κέντρο Επισκεπτών Πεντέλης θα υποδεχθεί μόνο εκπροσώπους των ΜΜΕ το πρωί της Παρασκευής 20 Μαρτίου 2015. Στις 10:00πμ θα γίνει 15λεπτη παρουσίαση για το φαινόμενο, αποκλειστικά προς τους εκπροσώπους των ΜΜΕ και θα δοθεί πληροφοριακό υλικό καθώς και ειδικά γυαλιά που διαθέτουν κατάλληλα φίλτρα για την παρατήρηση της ηλιακής έκλειψης. Ερευνητές του ΙΑΑΔΕΤ με ειδίκευση στην ηλιακή αστροφυσική θα είναι διαθέσιμοι για περισσότερες πληροφορίες. Παράλληλα με το ηλιακό τηλεσκόπιο το οποίο θα μεταδίδει την έκλειψη στο διαδίκτυο, το ιστορικό τηλεσκόπιο Newall θα είναι επίσης ανοιχτό για την παρατήρηση της έκλειψης. Τέσσερα επιπλέον φορητά τηλεσκόπια με ειδικά ηλιακά φίλτρα θα είναι διαθέσιμα από ερασιτέχνες αστρονόμους, στον ίδιο χώρο για ηλιακή παρατήρηση.
Κρατήσεις για θέσεις ΜΜΕ στην Πεντέλη γίνονται στο 210-8109107
Εγκαταστάσεις του ΕΑΑ στο Θησείο
Τρία φορητά τηλεσκόπια θα είναι εγκατεστημένα έξω από τον χώρο του τηλεσκοπίου Δωρίδη, στον λόφο της Πνύκας, για την παρατήρηση της έκλειψης από μαθητές, το ευρύτερο κοινό και εκπροσώπους των ΜΜΕ. Οι επισκέπτες θα μπορούν επίσης να παρατηρούν το φαινόμενο με ειδικά γυαλιά που διαθέτουν τα κατάλληλα φίλτρα για ηλιακή παρατήρηση. Προσωπικό του ΙΑΑΔΕΤ/ΕΑΑ θα είναι διαθέσιμο για την ενημέρωση του κοινού και την καθοδήγησή του στην παρατήρηση του φαινομένου.
Κρατήσεις για θέσεις ΜΜΕ στο Θησείο γίνονται στο 210-3490104
Πληροφοριακό Υλικό
Ένα αρχείο με πληροφορίες σχετικά με τις εκλείψεις βρίσκεται εδώ
Every April 18, radio amateurs worldwide take to the airwaves in celebration of World Amateur Radio Day. It was on that day in 1925 that the International Amateur Radio Union was formed in Paris.
Amateur Radio experimenters were the first to discover that the short wave spectrum — far from being a wasteland — could support worldwide propagation. In the rush to use these shorter wavelengths, Amateur Radio was “in grave danger of being pushed aside,” the IARU’s history has noted. Amateur Radio pioneers met in Paris in 1925 and created the IARU to support Amateur Radio worldwide.
Just two years later, at the International Radiotelegraph Conference, Amateur Radio gained the allocations still recognized today — 160, 80, 40, 20, and 10 meters. Since its founding, the IARU has worked tirelessly to defend and expand the frequency allocations for Amateur Radio. Thanks to the support of enlightened administrations in every part of the globe, radio amateurs are now able to experiment and communicate in frequency bands strategically located throughout the radio spectrum. From the 25 countries that formed the IARU in 1925, the IARU has grown to include 160 member-societies in three regions. IARU Region 1 includes Europe, Africa, the Middle East, and Northern Asia. Region 2 covers the Americas, and Region 3 is comprised of Australia, New Zealand, the Pacific island nations, and most of Asia. The International Telecommunication Union (ITU) has recognized the IARU as representing the interests of Amateur Radio.
Today, Amateur Radio is more popular than ever, with over 3,000,000 licensed operators!
World Amateur Radio Day is the day when IARU Member-Societies can show our capabilities to the public and enjoy global friendship with other Amateurs worldwide.
The original posters provided here for World Amateur Radio Day 2015 contained an error and will be corrected and re-posted as soon as possible. For those of you who have downloaded the previous posters please disregard and download the new ones once they are available. Check back soon!
Groups should promote their WARD activity on social media by using the hash tag #WARD2015 on Twitter and Facebook. IARU will list all WARD activities on this page. To have your WARD activity listed, send an email to ARRL Public Relations Manager Sean Kutzko, KX9X.
April 18 is the day for all of Amateur Radio to celebrate and tell the world about the science we can help teach, the community service we can provide and the fun we have.
ID-51E PLUS D-STAR Digital Amateur Radio Handportable launches in the UK
The latest generation of D-STAR handportable has now arrived in the UK and will be shortly available from Icom UK dealers. Called the ID-51E PLUS, the new model is an evolution of the popular ID-51E which is so popular within the D-STAR Amateur radio community.
The new model incorporates popular features found in the original including integrated GPS, an independent AM/FM receiver and V/V, U/U, V/U Dualwatch, but also includes the following enhancements for digital operation and compatibility with the RS-MS1A free Android application.
• RS-MS1A Android Application: The RS-MS1A free download allows users to connect their Android device to the ID-51E PLUS via the optional OPC-2350LU cable. Access to repeater site locations and exchange text/picture messages.
• Faster data transfer in DV mode: The ID-51E PLUS transfers data 3.5 times faster than in conventional DV mode (with voice), which allows for quick transmission of images between the radio and an Android device.
• Additional Dplus reflector link commands: These link commands are added to the DR function, permitting simple multiple repeater connection from the reflector.
• DV and FM repeater search: This function looks for early analogue FM repeaters as well as DV repeaters using the built-in GPS and repeater memories.
The new ID-51E PLUS D-STAR dualbander will have a suggested retail price of £399.99 inc.VAT. For complete details on the ID-51E PLUS visit the ID-51E PLUS product page on our website or contact your local Icom Amateur radio dealer.
Lambda-Sat — the first Greek CubeSat — was released from the International Space Station on March 4, following its launch last summer, and its developers have invited radio amateurs around the world to listen for the Lamda-Sat signal and file reports.
“You can help us to track and get the data from the Lambda-Sat while [it is] flying above areas not covered by our ground stations,” the Lambda-Sat team said. The 1U CubeSat transmits AX.25-protocol UI packets at 1200 bps AFSK on 437.462 MHz. The 1 W transmitter identifies as KK6DFZ.
Lambda-Sat — the first Greek CubeSat — was released from the International Space Station on March 4, following its launch last summer, and its developers have invited radio amateurs around the world to listen for the Lamda-Sat signal and file reports.
“You can help us to track and get the data from the Lambda-Sat while [it is] flying above areas not covered by our ground stations,” the Lambda-Sat team said. The 1U CubeSat transmits AX.25-protocol UI packets at 1200 bps AFSK on 437.462 MHz. The 1 W transmitter identifies as KK6DFZ.
Lambda-Sat was constructed entirely by young volunteers from Greece, who traveled to Silicon Valley to participate in this project. Members of the Lambda-Sat team contributed to the construction of the satellite system through their knowledge in robotics, electronics, software development, and telecommunications.
“I want to motivate the youth in Greece to continue to dream,” said the project’s initiator, Periklis Papadopoulos, an aerospace engineering professor at San Jose State University. “My goal is to demonstrate the capabilities of young people in Greece.”
Lambda-Sat carries an experiment that measures the radiation effects on graphene in a low-Earth orbit environment. It also carries an Automatic Identification System (AIS) receiver for tracking all vessels within its footprint around the globe, employing an Iridium Short Burst Data (SBD) modem and making use of the Iridium constellation.
An article on the Lambda-Sat project by Cyprus Amateur Radio Society (CARS) Secretary Nestor Jacovides, 5B4AHZ, has been posted on the CARS website.